Suriye’deki Internet Krizi Çözülmüyor


Suriye’de yaşanan iç savaş, ülkenin küresel internet bağlantısına darbe vurmaya devam ediyor. Daha önce de kısmi olarak potansiyeli düşürülen ve zaman zaman tamamen kesilen Suriye’deki internet bağlantısı Google ve Akamai’nin raporlarına göre yine sekteye uğradı.
Dün gece saatleri itibarıyla net bir düşüşle bağlantısı kesilen Suriye Google’ın Şeffaflık Raporu sayfasına göre halen internete kavuşabilmiş değil. Olayı ilk gündeme getiren kuruluşlardan biri olan Umbrella Security Labs’in Baş Teknoloji Müdürü Dan Hubbard durumu yakından incelediklerini ve Suriye’nin internette yok olduğunu belirtti.

Suriye’deki internet kesintisini ABD Dışişleri Bakanlığı da duyururken, kesintinin nedeni şu ana kadar açıklığa kavuşmadı. Şimdilik hiçbir kurum ya da grubun sorumluluk üstlenmediği olayın benzerlerine muhaliflerin ifadelerine göre hükümetin düzenlediği büyük saldırılar öncesinde rastlanmış.
Yaşanan internet karartması saldırı olasılığını artırırken, Suriye hükümetinin muhaliflerin iletişim gücünü kesmek amacıyla daha önce benzer girişimlerde bulunduğu biliniyor. Zira Suriye’de internet geçtiğimiz Kasım ayında da tamamen kesilmiş ülkedeki aktivistler Damascus’ta yaşanan çatışmalar neticesinde bağlantının koptuğunu savunmuştu.
Diğer yandan Renesys CTO’su Jim Cowie komşu ülkelerde herhangi bir kesintinin olmadığını, ayrıca Suriye’deki kablolarda da fiziki bir hasarın bulunduğuna dair de bir işaretin bulunmadığının altını çiziyor. Bu durumda henüz açıklığa kavuşturulamayan olayın yine ülkede internetin kontrolünü elinde bulunduran Suriye hükümeti kaynaklı olabileceği ihtimali güçleniyor.




Share this article :

Yorum Gönder

 
Tema: Jony Tamplate | Tema Ceviri |
Template Created by Creating Website Published by Mas Template